"

ponedjeljak, 18. siječnja 2016.

Ružice

Sastojci

 : 
  • 600 grama oraha
  • 1kg šećera
  • limun
  • jufke
  • puter
  • Priprema


    1. Pripremite zaljev ili agdu koja se sastoji od 1l vode, 1kg šećera i 3-4 kolutića limuna. Kuhati 5 minuta, zatim pričekati da se ohladi.

    2. Napravite smjesu od 600 grama mljevenih oraha i 100 grama šećera. Rastopite jedan puter na laganoj vatri.


    3. Kupljene kore za baklavu slagati slj. redoslijedom: stavite tri kore i namazete rastopljenim puterom, zatim pospete mljevenim orasima i šećerom koje ste prethodno pripremili, zatim stavite još dva puta po jednu koru i svaku pospete navedenom smjesom.

    4. Zamotati u rolnu i sjeći na dasci za rezanje.
      Poredati u tepsiju i peći dva sata na temperaturi od 150 stepeni. Zadnjih deset minuta pojačati na 180 stepeni da porumene. 


    5. Zaliti ohlađenom agdom.

0 komentari