"

četvrtak, 3. ožujka 2016.

GRIZ KOLAČ S ČOKOLADOM I VIŠNJAMA

Sastojci

  • BISKVIT:
  • 3 jaja 
  • 1 čaša od jogurta šećera (čaša jogurta je mjera) 
  • 1 čaša jogurta Griza 
  • 1/2 čaše jogurta mekog brašna 
  • 1 prašak za pecivo 
  • 2 Čvrsta jogurta 
  • 1 čaša od jogurta mlijeka 
  • 1 čaša od jogurta ulja 
  • 1 čaša od jogurta višanja iz kompota 
  • 3 ŽLICE kakaa 
  • 1 Vanilin šećer 
  • 1 decilitar višnjevače 
  • 3 ŽLICE pekmeza od višanja 
  • Sastojci

    • BISKVIT:
    • 3 jaja 
    • 1 čaša od jogurta šećera (čaša jogurta je mjera) 
    • 1 čaša jogurta Griza 
    • 1/2 čaše jogurta mekog brašna 
    • 1 prašak za pecivo 
    • 2 Čvrsta jogurta 
    • 1 čaša od jogurta mlijeka 
    • 1 čaša od jogurta ulja 
    • 1 čaša od jogurta višanja iz kompota 
    • 3 ŽLICE kakaa 
    • 1 Vanilin šećer 
    • 1 decilitar višnjevače 
    • 3 ŽLICE pekmeza od višanja 
    • KREMA:
    • 1/2 litre vrhnja za šlag 
    • 1/2 litre mlijeka 
    • 2 pudinga od čokolade 
    • 100 gr tamne čokolade 
    • 100 gr mliječne čokolade (Milka Noisette) 
    • 6 žlica šećera 
    • 1 margarin za kreme 
    • Za dekoraciju:
    • ostatak višanja iz kompota
    • 100 gr tamne čokolade 
    • kakao za posipanje
    • priprema


      1. BISKVIT :. Dobro umutiti jaja sa šećerom Višnje ispasirati ručno ili štapnim mikserom ali ne presitno. U smjesu od jaja Postepeno dodavati ostali sastojke, najprije suhe (brašno + prašak + griz + kakao + vanilin šećer), Zatim i mokre (jogurt + mlijeko + ulje) i dodati ispasirane višnje. Smjesu dobro sjediniti i Staviti peći u pleh srednje veličine u Prethodno zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva. Peći Oko 35, 40 minuta. Vrući biskvit prelijemo smjesom od pekmeza i višnjevače (opcionalno).

      2. KREMA: U dublju posudu Staviti kuhati mlijeko i vrhnje za šlag, na laganu vatru. Kad počne kipiti, odmah maknuti s vatre i dodati puding i šećer (koji smo Prethodno razmutili s malo mlijeka da ne bude grudasto), te razlomljenu čokoladu. Kuhati Vrlo kratko, tek dok se rastopi čokoladu, dobro sjediniti i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu, au ohlađenu kremu dodati dobro razrađeni margarin. Gotovu kremu preliti preko već ohlađenog biskvita.

      3. DEKORIRANJE: ostatak višanja iz kompota sam ocijedila i uvaljala u rastopljenu čokoladu, te ohladila u frižideru. Kad se stislo, poslagala sam po Kremi i još je posula kakaaom.

0 komentari