- ZA KORE:
- 500 gr brasna za pite i kolace
- 1/3 kasikice soli
- 2 - 3 kasike ulja
- 325 ml mlake vode
- ZA NADJEV:
- 1200 gr sitno sjeckanog krompira
- 1 kasikica soli
- 1/2 kasikice bibera
- 150 gr ili velika glavica crnog luka izrendana
- alternativno:
- 1 zelena paprika sitno isjeckana
- ili 100 gr suhog mesa veoma sitno isjeckan
- ZALJEV:
- 150 provrele vode
- pinch soli
- pinch bibera
- 1/2 cehne izgnjecena cesnjaka (optimalno samo u krompirusu bez iceg)
- PREMAZ:
- 50 gr domaceg milerama
Priprema
1.
Zamijesiti mekano i glatko
tijesto od brasna, soli, ulja i vode. Podijeliti na pola (jufke 400 gr) i
premazati puterom, pokriti celofanom i ostaviti da odstoji na toplom
dok spremamo nadjev.
2.
Oguliti krompir oko 1.5 kg.
isjeckati na kockice veoma sitno, luk izrendati i sve fino umijesiti sa
solju i biberom po zelji. Po zelji dodati papriku ili suho meso sitno
sjeckano.
3.
Razvaljati jufku na pola od
zeljene velicine, premazati uljem ili puterom, previti na pola i
ostaviti na stranu, isto uraditi sa drugom jufkom.
Prvu jufku staviti na sredinu i vratiti onu presavijenu polovinu na mjesto i rastezati rukama do zeljene velicine. Presjeci jufku na 3 dijela i filovati 1/6 nadjeva. Uvijati jufku po zelji u zvrkove, ili krenuti od sredine i uvijati jednu oko druge dok ne popunite tepsiju. Ja sam koristila tepsiju velicine 36 i ova kolicina sastojaka mi je tacno popunila tepsiju.
Prvu jufku staviti na sredinu i vratiti onu presavijenu polovinu na mjesto i rastezati rukama do zeljene velicine. Presjeci jufku na 3 dijela i filovati 1/6 nadjeva. Uvijati jufku po zelji u zvrkove, ili krenuti od sredine i uvijati jednu oko druge dok ne popunite tepsiju. Ja sam koristila tepsiju velicine 36 i ova kolicina sastojaka mi je tacno popunila tepsiju.
4.
Peci 40 minuta na 425 stepeni
(zavisi i od rerne) potom zaliti vrelim zaljevom i vratiti u rernu jos 5
minuta. Izvaditi iz rerne i premazati mileramom. Uzivati.......
0 komentari