"

srijeda, 3. veljače 2016.

Bosanska Krompirusa

Sastojci

  • ZA KORE:
  • 500 gr brasna za pite i kolace
  • 1/3 kasikice soli
  • 2 - 3 kasike ulja
  • 325 ml mlake vode
  • ZA NADJEV:
  • 1200 gr sitno sjeckanog krompira
  • 1 kasikica soli
  • 1/2 kasikice bibera
  • 150 gr ili velika glavica crnog luka izrendana
  • alternativno:
  • 1 zelena paprika sitno isjeckana
  • ili 100 gr suhog mesa veoma sitno isjeckan
  • ZALJEV:
  • 150 provrele vode
  • pinch soli
  • pinch bibera
  • 1/2 cehne izgnjecena cesnjaka (optimalno samo u krompirusu bez iceg)
  • PREMAZ:
  • 50 gr domaceg milerama
 

Priprema


1.
Zamijesiti mekano i glatko tijesto od brasna, soli, ulja i vode. Podijeliti na pola (jufke 400 gr) i premazati puterom, pokriti celofanom i ostaviti da odstoji na toplom dok spremamo nadjev.

2.
Oguliti krompir oko 1.5 kg. isjeckati na kockice veoma sitno, luk izrendati i sve fino umijesiti sa solju i biberom po zelji. Po zelji dodati papriku ili suho meso sitno sjeckano.

3.
Razvaljati jufku na pola od zeljene velicine, premazati uljem ili puterom, previti na pola i ostaviti na stranu, isto uraditi sa drugom jufkom.
Prvu jufku staviti na sredinu i vratiti onu presavijenu polovinu na mjesto i rastezati rukama do zeljene velicine. Presjeci jufku na 3 dijela i filovati 1/6 nadjeva. Uvijati jufku po zelji u zvrkove, ili krenuti od sredine i uvijati jednu oko druge dok ne popunite tepsiju. Ja sam koristila tepsiju velicine 36 i ova kolicina sastojaka mi je tacno popunila tepsiju.

4.
Peci 40 minuta na 425 stepeni (zavisi i od rerne) potom zaliti vrelim zaljevom i vratiti u rernu jos 5 minuta. Izvaditi iz rerne i premazati mileramom. Uzivati.......

0 komentari