"

subota, 28. studenoga 2015.

Čokoladna Zimska tortica.Brzo i Fino.

Sastojci:

  • jaja
  • 5 kasika ravnih secera + 1 vanilin šećer Dolcela
  • prasak
  • 4 kasike brasna
  • 3 kasike vode
  • 3 kasike ulja
  • 2 kasike kakao praha
  • puding od čokolade
  • 500 ml mlijeka
  • 500 ml vrhnja za slag
  • 250 g tamna cokolada
  • 100 g bijela cokolada
  • 2 kom narandže
  • 100 g sjeckanih oraha
  • zelatin

    Priprema


    1. Biskvit: Umutiti 3 jaja, sa secerom, brasnom, praskom za pecivo, kakaom, vodom i uljem, dodati sjeckane orahe i isjeckanu svjezu narandzu. Peci u plehu omjera 26 cm. 

    2. Fil: napraviti puding u 500 ml mlijeka, tako da bude potpuno gust. Jednu bijelu i jednu tamnu cokoladu otopiti na pari u 500 ml vrhnja za slag. prohladjenu smjesu dodati u pripremljenu zelatinu i ostaviti da se ohladi. Prije nego se fil pocne stezati pomjesati sa predhodno pripremljenim pudingom i preliti preko biskvita. Ostaviti u frizider da se fil potpuno stegne. 

    1. 3. Cokoladna glazura:  150 gr cokolade otopiti sa 200 g maslaca, i 50-100 ml vrhnja za slag. Preliti preko torte kada je mlako. Cokolada ne smije prokuhati.


0 komentari