"

utorak, 28. lipnja 2016.

Plazma Torta

Sastojci

  • Sastojci za biskvit (ispeći 3 kore po 5 bjelanjaka):
  • 5 bjelanjaka
  • 5 žlica šećera
  • 5 žlica mljevenih oraha
  • 2 žlice oštrog brašna

  • Sastojci za kremu:
  • 15 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 1 prašak za puding od vanilije
  • 2 žlice gustina
  • 7 dl mlijeka
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 50 g mliječne čokolade
  • 250 g maslaca
  • 150 g mljevenog Plazma keksa
  • 2 dl vrhnja za šlag

  • Sastojci za glazuru:
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 1 dl vrhnja za kuhanje (ili vrhnje za šlag)
  • 50 g bijele čokolade 

Priprema


1.

Biskviti:
Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, dodavati žlicu po žlicu šećera uz neprekidno mućenje. U čvrst snijeg lagano kuhačom umiješati mljevene orahe i brašno.
Na  masnom papiru olovkom iscrtati krug veličine 28 cm, papir okrenuti i lagano nauljiti kistom. Izliti smjesu i poravnati. Koru peći oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Na isti način ispeći i ostale kore. 

2.


Krema:
Mikserom umutiti žumanjke, šećer, prašak za puding i gustin. Preliti zakuhanim mlijekom i kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta. Skloniti s vatre i umiješati obje vrste čokolade. Ohladiti. U hladnu kremu miskerom umiješati već umućen maslac i mljeveni keks.
Umutiti 2 dl vrhnja za šlag.


3.


Na okrugli pladanj staviti obruč za tortu i slagati redom koru, kremu i šlag. Ponoviti postupak  te tortu završiti korom. Trećinu kreme potrebno je ostaviti za oblaganje torte.
Tortu hladiti u hladnjaku najmanje 12 sati, skinuti kalup pemazati tortu preostalom kremom te ukrasiti čokoladnom glazurom. 

4.


Čokoladna glazura
50 g bijele čokolade otopiti i uliti u slastičarsku vrećicu kojoj odrežemo vrh.
Crnu čokoladu i vrhnje topiti na pari, malo ohladiti i preliti tortu.
Tortu preliti čokoladnom glazurom te bijelom čokoladom iscrtati koncentrične krugove, počevši od sredine.Čačkalicom izvlačiti crte, izmjenično od sredine prema rubovima torte i obrnuto.


5.

Dobar tek!!!

0 komentari