Sastojci:
- Tamna kora:
- 4 kom. Jaja
- 4 kasike Secera
- 4 kasike Brasna
- 4 kasike Vruce,kljucale vode
- 2 kasike Ulja
- 2 kasike Tamnog kakaa u prahu
- 1/2 kesice Praska za pecivo Docela
- Svijetla kora:
- 6 Bjelanjaka
- 200 g Secera
- 200 g Brasna
- 100 g Mljevenih oraha
- 200 g Visnje/tresnje,izvaditi kospe
- Krema:
- 6 Zumanjaka
- 200 g Secera
- 400 ml Mlijeka
- 1 Vanilin pudinga Dolcela
- 1 kesica Vanilin šećer Dolcela
- 250 g Putera,sobna temperatura
- 100 g Kokosa
- Glazura:
- 50 ml Slatkog vrhnja Dolcela
- 25 g Putera
- 160 g Cokolade
Priprema
- Tamna kora:Umutiti bjelanca sa secerom da dobijete cvrsti snijeg. Dodavati jedno po jedno zumance.
- Dodati ulje i vrucu vodu. Na kraju dodati izmjesano brasno sa kakaom i praskom za pecivo i umjesati da se smjesa izjednaci.
- Istresti u oblozenu pravougaonu tepsiju(28cmx18cm) i staviti u zagrijanu rernu od 180 C oko 15-20 minuta zavisno od sporeta. Izvaditi i ostaviti da se ohladi.
- Svjetla kora:Umutiti bjelanca u cvrsti snijeg sa secerom pa polako rucno umjesati brasno i orahe.
- Dodati visnje/tresnje i umjesati u smjesu. Istresti u istu velicinu tepsije kao i tamnu koru.
- Peci u zagrijanoj rerni na 180C oko 15-20 minuta.Izvaditi koru i ostaviti da se ohladi.
- Krema:Umutiti zumanca sa pudingom,vanila secerom i sa 100 ml mlijeka da nemate grudvica. U serpu staviti ostatak mlijeka da prokljuca. Kad prokljuca dodati koju kasiku vruceg mlijeka u mix pa onda sve istresti u ostatak i kuhati nekoliko minuta dok nedobijete gustu ujednacenu smjesu.Prekriti celofanom i ostaviti kremu da se potpuno ohladi.
- Umjesati kremasto puter pa dodati ohladenu kremu i kokos.Ujednaciti kremu.
- Staviti tamnu koru pa premazati kremom i onda preko staviti svjetlu koru.
- 1Cokoladu istopiti sa vrhnjem i puterom.Premazati kolac.
- 1Ostaviti u frizider na nekoliko sati prije nego sto se pozluzite ili preko noci.
- 1.Rezati na kocke ili stanglice.
0 komentari