"

ponedjeljak, 27. lipnja 2016.

Fantastični kolač

Sastojci:

  
  • Tamna kora:
  • 4 kom. Jaja
  • 4 kasike Secera
  • 4 kasike Brasna
  • 4 kasike Vruce,kljucale vode
  • 2 kasike Ulja
  • 2 kasike Tamnog kakaa u prahu
  • 1/2 kesice Praska za pecivo Docela
  • Svijetla kora:
  • Bjelanjaka
  • 200 g Secera
  • 200 g Brasna
  • 100 g Mljevenih oraha
  • 200 g Visnje/tresnje,izvaditi kospe
  • Krema:
  • Zumanjaka
  • 200 g Secera
  • 400 ml Mlijeka
  • Vanilin pudinga Dolcela
  • 1 kesica Vanilin šećer Dolcela
  • 250 g Putera,sobna temperatura
  • 100 g Kokosa
  • Glazura:
  • 50 ml Slatkog vrhnja Dolcela
  • 25 g Putera
  • 160 g Cokolade
  • Priprema


    1. Tamna kora:
      Umutiti bjelanca sa secerom da dobijete cvrsti snijeg. Dodavati jedno po jedno zumance.
    2. Dodati ulje i vrucu vodu. Na kraju dodati izmjesano brasno sa kakaom i praskom za pecivo i umjesati da se smjesa izjednaci.
    3. Istresti u oblozenu pravougaonu tepsiju(28cmx18cm) i staviti u zagrijanu rernu od 180 C oko 15-20 minuta zavisno od sporeta. Izvaditi i ostaviti da se ohladi.
    4. Svjetla kora:
      Umutiti bjelanca u cvrsti snijeg sa secerom pa polako rucno umjesati brasno i orahe.
    5. Dodati visnje/tresnje i umjesati u smjesu. Istresti u istu velicinu tepsije kao i tamnu koru.
    6. Peci u zagrijanoj rerni na 180C oko 15-20 minuta.Izvaditi koru i ostaviti da se ohladi.
    7. Krema:
      Umutiti zumanca sa pudingom,vanila secerom i sa 100 ml mlijeka da nemate grudvica. U serpu staviti ostatak mlijeka da prokljuca. Kad prokljuca dodati koju kasiku vruceg mlijeka u mix pa onda sve istresti u ostatak i kuhati nekoliko minuta dok nedobijete gustu ujednacenu smjesu.Prekriti celofanom i ostaviti kremu da se potpuno ohladi.
    8. Umjesati kremasto puter pa dodati ohladenu kremu i kokos.Ujednaciti kremu.

    9. Staviti tamnu koru pa premazati kremom i onda preko staviti svjetlu koru.
    10. 1
      Cokoladu istopiti sa vrhnjem i puterom.Premazati kolac.
    11. 1
      Ostaviti u frizider na nekoliko sati prije nego sto se pozluzite ili preko noci.
    12. 1.
      Rezati na kocke ili stanglice.

0 komentari