Sastojci
- 1 kasika kakaa u prahu Dolcela
- 2 šolje vrhnja za kuhanje
- 2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 šolje ulja
- 2 šolje šećera
- 2 šolje glatkog brašna Podravka
- 70 gr maslaca
- 10 žlica mlijeka
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 10 žlica šećera (ja stavila 5 žlica)
Priprema
- Uključite pećnicu na 200 C. U posudu sipajte brašno i dodajte sodu bikarbonu i kakao.Dodajte šećer i dobro promiješajte.Postepeno sipajte vrhnje, dodajte ulje i mutite masu dok ne razbijete sve grudvice. Premažite pleh uljem i pospite brašnom.Sipajte smjesu u pleh i pecite
oko 20 minuta. Najbolje probati test čačkalicom. - Kada je kolač pečen, ostaviti ga da se malo prohladi. U međuvremenu pripremite preliv tako što ćete rastopiti čokoladu,maslac i mlijeko. Dodajte šećer, promiješajte i sačekajte da se rastopi. Kolač prelijte čokoladnim preljevom. Kada se ohladi, kolač isjecite na kocke i uživajte u punom čokoladnom ukusu.
Posluživanje
Najbolje poslužiti uz kavicu i dobro društvo.
0 komentari