- jufka
- 500 g brasna
- 1 kasikica soli
- 4 kasike ulja
- 260 ml mlake vode
- tirit ili nadjev
- 400 g svjezeg sira
- 150 g jogurta
- 3 jaja
- soli koliko ko voli :-)
Priprema
1.
U pomjesano brasno i so dodajte ulje
i dobro utarite rukom. Postepeno dodajite vodu i umjesite jako glatko
tijesto – da se pojave mjehurici.
2.
Premazite uljem, poklopite posudu i neka tijesto odmara.
3.
Za tirit ili nadjev pomjesajte sve navedene sastojke i posolite po potrebi.
4.
Jufku na brasnom posutom radnom
stolu rastanjite i prebacite na carsaf. Namazite uljem i pustite da
odstoji kako bi se lako razvlacila.
5.
Kovrcove mozete i zamrznuti (ako vam ostane koji) nakon sto se ohlade samo stavite u vrecice i to je to. Kad vam se jede sirnica odmrznite i ugrijte u mikrovalnoj ili u tavi – malo ih pokapate vodom, poklopite, prevrnite jednom-dvaput i to je to.
Razvucite i “namazite” nadjevom.
6.
Savijajte u rolne (najlakse – podizati carsaf – gotovo pa samo ide :-) )
i motajte kako zelite. Ono je pa prava bosanska u okruglu tepsiju sa
sredine pa sve do kraja u krug…ali tu tepsiju jos nisam nabavila…do tada
moze i ovako u “kovrcove”...
7.
Ponovo ih malo nakapajte uljem.
8.
Pece se na od 220-180 pred kraj nekih 30 tak minuta.
Pece se na od 220-180 pred kraj nekih 30 tak minuta.
Posluživanje
Kad je gotovo (pazite prste – vrelo je!) mi obicno jedemo uz kompot ili hosaf…ali i jogurt moze posluziti…Kovrcove mozete i zamrznuti (ako vam ostane koji) nakon sto se ohlade samo stavite u vrecice i to je to. Kad vam se jede sirnica odmrznite i ugrijte u mikrovalnoj ili u tavi – malo ih pokapate vodom, poklopite, prevrnite jednom-dvaput i to je to.
0 komentari