"

ponedjeljak, 8. veljače 2016.

Sirnica

Sastojci

  • jufka
  • 500 g brasna
  • 1 kasikica soli
  • 4 kasike ulja
  • 260 ml mlake vode
  • tirit ili nadjev
  • 400 g svjezeg sira
  • 150 g jogurta
  • 3 jaja
  • soli koliko ko voli :-)  


 

Priprema


1.
U pomjesano brasno i so dodajte ulje i dobro utarite rukom. Postepeno dodajite vodu i umjesite jako glatko tijesto – da se pojave mjehurici. 

2.
Premazite uljem, poklopite posudu i neka tijesto odmara.

  3.
Za tirit ili nadjev pomjesajte sve navedene sastojke i posolite po potrebi. 
 
 4.
Jufku na brasnom posutom radnom stolu rastanjite i prebacite na carsaf. Namazite uljem i pustite da odstoji kako bi se lako razvlacila. 
 5.
Razvucite i “namazite” nadjevom. 
 
6.
 Savijajte u rolne (najlakse – podizati carsaf – gotovo pa samo ide :-) ) i motajte kako zelite. Ono je pa prava bosanska u okruglu tepsiju sa sredine pa sve do kraja u krug…ali tu tepsiju jos nisam nabavila…do tada moze i ovako u “kovrcove”... 
 
7.
Ponovo ih malo nakapajte uljem. 
 
8.
Pece se na od 220-180 pred kraj nekih 30 tak minuta.
 
 

Posluživanje

Kad je gotovo (pazite prste – vrelo je!) mi obicno jedemo uz kompot ili hosaf…ali i jogurt moze posluziti…
Kovrcove mozete i zamrznuti (ako vam ostane koji) nakon sto se ohlade samo stavite u vrecice i to je to. Kad vam se jede sirnica odmrznite i ugrijte u mikrovalnoj ili u tavi – malo ih pokapate vodom, poklopite, prevrnite jednom-dvaput i to je to.

0 komentari