- Za testo potrebno je:
-
5 komada
zumanaca
-
1 komad
cjelo jaje
-
300 ml
mlijeka
-
1 supena kasika
oceta
-
prstohvat
soli i sode bikarbone
-
koliko je potrebno da testo bude kao za pitu
brasno za razvijanje
- Za serbet (agdu) potrebno je
-
1 puna tegla (od dzema tezine 880 g)
secera
-
1.5 tegle (od dzema tezine 880 g)
vode
-
3-4
kapi limuna
- Za razvijanje kora potrebno je:
-
500 gr
psenicni skrob
-
150 gr
griza
- Za posipanje potrebno je:
-
1 kg
seckanih oraha
Priprema
-
1.
Od sastojka za tjesto napraviti tjesto tvrdoce kao za pitu.
-
2.
Cjelo tjesto podeliti na 80 jednakih
loptica velicine malo vece od oraha. Loptice pokriti najlon kesom i
ostaviti na sobnoj temperaturi da se odmore bar 30 minuta.
-
3.
Psenicni skrob pomesati sa grizom i
ovu mjesavinu upotrebiti za razvlacanje kora. NIKAKO NE UPOTREBITI
BRASNO ZA RAZVLACENJE KORA!!
-
4.
Pet loptica razvuci oklagijom jednu po jednu od prilike precnika oko 10 cm.
-
5.
Skupiti svih pet kora jednu na drugu a izmedju kora posipati sa mjesavinom za razvlacenje.
-
6.
Dobivenu koru razvuci oklagijom tako
da dobijete precnik koji je isti sa precnikom tepsije velicine 40.
Poloziti koru na tepsiju i poprskati topljenim maslacem.
-
7.
Ovako postupiti i sa ostalim
lopticama i posle svake kore (1X5loptica) poprskati koru topljenim
maslacem.
-
8.
Kada ste zavrsili sa 8 kora (8X5
loptica) dobili ste donju koru baklave. Poprskati topljenim maslacem i
posuti seckanim orasima.
-
9.
Isto ponoviti i sa gornjom korom baklave. Posuti topljenim maslacem.
-
10.
Gotovu baklavu iseci na parcice oblika romba.
-
11.
U slucaju da vam preostane maslac,
sigurno ce malo ostati, zagrejte dok ne provri i tako vruce pospite sve
na isecenu baklavu. Staviti da se pece.
-
12.
Baklavu peci 120 minuta u unapred
zagrejanu rernu na temperaturi od 150 *C. Povremeno pratiti proces
pecenja da baklava ne izgori. Ona treba da se lagano pece.
-
SERBET (AGDA):
-
1.
U serpu kuvati secer i vodu. Kada
provri ostaviti da se kuva bar 5 minuta. Dodati 1 soljicu od crne kave
tople vode i kada smjesa ponovo provri dodati 2-3 kapi limunovog soka.
Vrucom agdom politi pecenu mlaku baklavu. Ostaviti da baklava upija
agdu.
Posluživanje
Baklavu sluziti sutrada, jos bolja je.
0 komentari